Hieronder treft u het volgende materiaal aan wat u in uw parochie of gezin kunt inzetten gedurende de Advent.

Inhoud
Advent diaconie project
Advent diaconie project voor tieners/jongeren
– Advent diaconie project “light” versie
Advent aftelkalender
– Advent podcast serie (4-delig) + kleurplaten
– Knutsel Kerststal

Wat is ‘diaconie‘?
Jezus vraagt ons dat we net zoveel van andere mensen houden als van onszelf.
Dat betekent dat we zo goed mogelijk proberen te zorgen voor mensen die het moeilijk hebben. Dat we zieke mensen bezoeken, dat we verdrietige mensen troosten, dat we mensen met honger te eten geven, als we dat kunnen. We noemen dat ‘diaconie’ of ‘caritas’. Het betekent: elkaar dienen vanuit de liefde die God ons geeft in ons hart.
Speciaal voor in de advent hebben we een aantal manieren ontwikkelt om hier invulling aan te geven. Dit kun je zelf doen, of als parochie faciliteren. Kinderen/gezinnen kunnen zich aanmelden om deel te nemen. Als kerk maakt u (AVG-proof!) een lijst met adressen van mensen die wel een opsteker kunnen gebruiken; bijv. omdat diegene wat verdrietigs heeft meegemaakt, oud of ziek is of zich alleen voelt.
Iedere deelnemer ontvangt 1 adres waar zij/hij de kaart/engel/kaars (afhankelijk van de hieronder te maken keuze) afgeeft. Om zo samen toe te leven naar Kerst en de vreugde van Jezus te delen met hen die -zeker in deze tijd- eenzaam zijn.

Advent diaconie project

Voor elke zondag in de Advent tref je in het Advent diaconieproject een verhaal met bijbehorende kleurplaat én catechese aan.
Zo kan je met de kinderen elke zondag van de Advent toeleven naar de geboorte van Jezus met Kerst.


De pagina’s zijn zo vormgegeven dat wanneer je ze uitprint en dubbelvouwt ze een kaart vormen. Het idee is om deze als kaart te versturen naar iemand uit de parochie/iemand die ziek of eenzaam is. Om zo samen toe te leven naar Kerst en de vreugde van Jezus te delen met hen die -zeker in deze tijd- eenzaam zijn.

Nu ook een speciaal project voor tieners/jongeren beschikbaar!

Advent diaconie project “light” versie; Engel

Aftelkalender

Maak samen een leuke aftelkalender om thuis op te hangen.
Iedere dag verschuif je Jozef en Maria een stukje zodat met kerst Maria baby Jezus in haar armen heeft.
De versie voor 2023 vindt je hier.

Advent podcast serie
Een podcast behorende bij iedere zondag van de Advent
1e Advent: Een engel op bezoek bij Maria
2e Advent: Maria bezoekt Elisabeth
3e Advent: De droom van Jozef
4e Advent: De geboorte van Jezus

Bij ieder podcast hoort ook een kleurplaat. De gehele set kun je hieronder downloaden.

Knutsel kerststal

Het is dit jaar 800 jaar geleden dat de heilige Franciscus van Assisi een levende kerststal bouwde in het Italiaanse heuvelstadje Greccio. Ook voor ons is de kerststal een mooie manier om het verhaal van Kerstmis te beleven.

Maak je ook deze mooie kerststal (met dank aan MadeByJoel.com) om het kerstverhaal mee na te spelen? Je kunt alle onderdelen in een mooi doosje bewaren zodat ze mooi blijven.
Op het werkblad vind je ook nog allerlei informatie over ieder figuur, om het kerstverhaal nog beter te leren begrijpen.